önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok

Életterv

5 miért?

2018. január 29. - Gurin Eszter

Ez egy egyszerű, de hatékony módszer, aminek segítségével feltárhatod a problémák forrását és megszabadulhatsz tőlük egyszer és mindenkorra. Kitalálója Sakichi Toyoda ( a Toyota cég alapítója). Alkalmazása rendkívül egyszerű: amikor problémád van, addig teszed fel a „miért” kérdést, amíg el nem jutsz annak gyökeréig. Ez leggyakrabban az ötödik „miért” után következik el, innen a módszer neve.


Nézzünk konkrét példákat!

Indító probléma: Rosszul sikerült a prezentációm
1. Miért sikerült rosszul? - Nem készültem fel eléggé.
2. Miért nem készültem fel? - Nem volt elég időm.
3. Miért nem volt elég időm? - Mert az utolsó pillanatra hagytam a dolgot.
4. Miért hagytam az utolsó pillanatra? - Mert rosszul kezelem az időmet.
5. Miért kezelem rosszul az időmet? - Mert mindig bevállalok mindent.

Ha ezen a szinten kezelem a problémát, akkor nagyobb lesz az esélyem is a sikerre. Legközelebb, ha előadást tartok figyelnem kell rá, hogy előtte ne vállaljak túl sok dolgot.

Cél egy nyelv megtanulása. …
1. Miért is szeretném megtanulni a nyelvet? – Azért, hogy a munkám során magabiztosan tárgyalhassak majd külföldi ügyfelekkel.
2. Miért szeretnék külföldi partnerekkel magabiztosan tárgyalni? – Azért, mert az azt jelentené, hogy előléptettek egy magasabb pozícióba.
3. Miért fontos nekem az előléptetés? – Mert szeretnék több kihívást a munkámban.
4. Miért is szeretnék több kihívást? – Mert a jelenlegi pozíciómban már 5 éve ugyanazt csinálom és mókuskerékben érzem magam.
Itt most el se jutottam az ötödik pontig, de megtaláltam a végső miértet. Ha ez megvan, innen kezdve ennek a végső miértnek a gondolata rengeteg erőt tud adni a kitartó tanuláshoz.

Minden alkalommal, mikor megkérdezed, hogy „Miért?”, keress olyan választ, amit tényekre alapozol. Ne bocsátkozz feltételezésekbe és elképzelésekbe, maradj objektív, különben még nagyobb zűrzavarban találod magad, mintha el sem kezdted volna.
Kérdezgesd, hogy „Miért?”, ameddig biztosan be nem azonosítottad a probléma okát és tovább nem léphetsz. Ilyenkor egy megfelelő ellenintézkedésnek kell kirajzolódnia előtted. Ellenőrzésként pedig olvasd el visszafelé a válaszokat, így győződve meg arról, hogy valóban a megfelelő választ adtad-e a kérdéseidre.

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

A bejegyzés trackback címe:

https://eletterv.blog.hu/api/trackback/id/tr2113406685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása