önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok

Életterv

Párkapcsolati metamorfózis

2018. február 05. - Gurin Eszter

Amerikai kutatások szerint az emberek jelentős százaléka megtalálja élete nagy szerelmét, csak nem feltétlenül tudják megtartani. A kialakuló szerelemből a tartós kapcsolatig vezető utat öt szakaszra bontották, a legtöbben a harmadik szakaszban adják fel. Jed Diamond szerint ezek a szakaszok:
   - szerelembe esés
   - párrá válás
   - kiábrándulás
   - tartós kapcsolat/szerelem
   - ketten egy párban mindenre képesek vagytok

Szerelembe esés
  Érzéki ingerek hatására felfigyelsz a másikra, tombolnak a hormonok, a másikat ideálisnak látod, a kritikus én teljes némaságba burkolózik.
  Tanács: Jegyezd meg az érzést, meg azt is, hogy miért is vonzó számodra a partnered, később jó lesz erre visszaemlékezni!

Párrá válás
  Jellemzően ebben az időszakban történik az összeköltözés, házasságkötés, megismered a párod valódi tulajdonságait, mély kötődés alakul ki. Jellemző a biztonság érzése és a szenvedély is.
  Tanács: Örülj ezeknek a pillanatoknak, fogalmazd meg mit becsülsz a kapcsolatotokban, mitől jó és működőképes.

Kiábrándulás
  Lehetséges töréspont. Ami eddig vicces volt, az most már zavaró, megjelennek a bosszantó dolgok. Kiszámíthatóságot, elégedetlenséget érzel. Keresed azt akibe beleszerettél, de félsz attól is, hogy már semmi új nem lesz a kapcsolatban.
  Tanács: Értékeld a társad valódiságát, ne az ideált kergesd. Emlékezz vissza arra, hogy miért szerettél bele, gondold át az együtt töltött pillanataitokat! Találjatok közös (új) hobbit, szervezzetek programokat és beszélgessetek!

Tartós kapcsolat/szerelem
  Túlélte a a kapcsolat a harmadik szakaszt, gratulálok! Képes vagy elfogadni a hibákat, hiányosságokat. Valódi megértés és igazi szövetség alakul ki.
  Tanács: Ismerd el, hogy megdolgoztatok a kapcsolatért és legyél büszke erre!

Ketten egy párban mindenre képesek vagytok
  Olyan szinten áll a bizalom és együttműködés, hogy képesek vagytok a világot is megváltani.
Partnerek vagytok, harmóniában éltek.
  Tanács: Meséljetek másoknak is arról az útról, amit a kapcsolatotokért bejártatok.

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

A bejegyzés trackback címe:

https://eletterv.blog.hu/api/trackback/id/tr8313531655

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása