önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok

Életterv

10+1 dolog, amiért jó szülőnek lenni

2018. május 22. - Gurin Eszter

Miért jó, ha az ember egy-két-három-több gyerek anyja, apja?

bubi.jpg

1. Játszhatsz felnőttként is. (széles a skála: barbizás, homokozás, autótologatás, legózás, társasjáték - végre veszíteni is megtanulsz; strandon nyugodtan vízipisztolyozhatsz)

2. Fennmaradhatsz éjszakánként. (különösen csecsemőknél, hasfájós babáknál, később a kamaszt a buliból hazavárva)

3. Bolondozhatsz, viccelhetsz és még a közönséged is hálás érte. (és nem néz hülyének)

4. Olvashatsz meséket, sőt az eddig meg nem tanult verseket is fejből fogod tudni. (remek szókincs-és memóriafejlesztő)

5. Moziban nézhetsz animációs filmeket (pityereghetsz is a végén, a sötétben senki nem látja), vagy kamaszgyerek mellett végre megismered az egész Marvel-birodalmat.

6. Megérted azt a tananyagot, amit iskolásként képtelen voltál. (de most te magyarázod el a gyereknek)

7. Bővül a kapcsolatrendszered. (ovis-sulis-edzős-zenesulis gyerekek szülei; a közös téma is mindig adott: a gyerekek)

8. Leszoksz a káromkodásról. (szerencsés esetben, hogy a gyerek ne tőled tanulja meg ezeket a szavakat)

9. A slow-life életérzést megismered, amikor séta közben minden kavicsot, csigát, falevelet, virágot,gesztenyét megcsodáltok, megszagoltok, felszedtek.

10. Kreatív leszel. (bármit elkészítesz, lerajzolsz, megformázol)

+1 Megismered a rejtett tulajdonságaidat is, mert a gyerek kíméletlenül visszatükrözi azokat.

Te mivel folytatnád a listát?

 


Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Leválás, elengedés?

“Az, hogy kik vagyunk, és hogyan viszonyulunk a világhoz, sokkal inkább meghatározza, hogy milyen felnőtté válnak a gyerekeink, mint az, hogy mennyit tudunk a gyereknevelésről.” (Brené Brown)

Mikor engedjük el a gyereket? Kivel, hova? Mihez kezd a szülő nélkül? A szülő mit kezd a gyerek nélkül? Fontos kérdések és nem akkor kerülnek először elő, amikor a gyerek fiatal felnőttkorában másik városba költözik.

Nem egy pillanat alatt történik meg a leválás, hanem a szülő-gyerek kapcsolat természetes alakulásának a része. Kérdés lehet már akkor amikor az édesanya először szeretne pár nyugodt órát a csecsemője nélkül. Majd amikor bölcsődébe, óvodába megy. Az első szülő nélküli kirándulások, programok, később a kortárscsoportok hatása.

Ha természetes folyamatként tekintünk rá, a megélésünk is más minőségű. Megjelenhet a siker érzése, felnőtt mellettünk (felneveltük) olyanná, aki képes az önálló életre, nem szorul folyamatos irányításra, támogatásra.

Fontos a szülői szerep változása is, hogy folyamatosan egyre kisebb a szerepünk a gyerekeink életében, ezt ne kudarcként éljük át, hanem lehetőségként arra, hogy mi is megtaláljuk azokat az új helyzeteket, hobbykat ahol jól érezzük magunkat, sikereink vannak. Nagy jelentősége van ebben az időszakban a párkapcsolatunk milyenségének, kilépve az aktív szülő szerepből, működünk-e továbbra is férfi-nő párosként? Szerencsés esetben ez a terület szülőként sem felejtődött el, de ha igen, akkor újból érdemes megismerkedni a párunkkal, megtalálni a régi vonzerőt.

Ez a bejegyzést az alábbi kép ihlette: (nektek miről mesél?)

ajto.jpg

(Andrej Popov)

 

 

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Anyák napjára

„Anyának lenni nem mesterség. Még csak nem is kötelesség. Egyszerűen egy jog a sok közül. Kimerítő hadakozás lesz. És szinte mindig te fogsz veszíteni. De soha ne csüggedj! Harcolni sokkal szebb, mint győzni, utazni sokkal szórakoztatóbb, mint megérkezni: amikor megérkezel valahová, vagy győzöl, hatalmas űr támad benned. És hogy legyőzd magadban az űrt, ismét útra kelsz, új célokat tűzöl magad elé.” (Oriana Fallaci)

sziv.png

A képen azok a szavak olvashatóak, amelyeket arra a kérdésre kaptam válaszul, hogy: Mit jelent anyának lenni?

Ahányan vagyunk annyiféleképpen válaszoljuk meg ezt a kérdést. Sőt, azt gondolom nemcsak a személyiségünktől függ, hanem a pillanatnyi lelkiállapotunktól, fáradtsági szintünktől, gyerekeink életkorától, a napi feladatoktól.

Nekem mit jelent az anyaság?

Szeretetet - feltétel nélkül, őszintén. Tisztelet, bizalom, figyelem akár szavak nélkül is. Törődés.

Csodát - négy 16-22 év közötti gyerekkel. Átvirrasztott éjszakák, betegségek, kórház, ünnepségek, hangversenyek, sport- és tanulmányi versenyek, veszekedések, kibékülések, mesélések, kirándulások, viccelődések, első szerelmek, szakítások, szárnybontogatások. Nehezebb és könnyebb időszakok minden pillanatát a szívemben őrzöm.

Önismeretet - talán meglepő, de igaz. Egyszerre vicces és félelmetes amikor akár már egy kétéves is tükröt tart, akár a vislekedésével, akár szóban. Kamaszkorban ez hatványozódik. Szükség van a humorra, fejlődésre.

Nektek mit jelent az anyaság?

 

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Változás és változtatás

Az emberi test majd' minden sejtje kicserélődik hét év alatt. Ez azt is jelenti, hogy a változás az életünk természetes  része. Ennek ellenére gyakran előfordul, hogy nehezen változtatunk  régi, káros, elavult szokásainkon és/vagy sajátítunk el új szokásokat. Ráadásul nemcsak bennünk zajlanak a változások, hanem körülöttünk is minden folyamatosan alakul. Hasznos, ha ezekhez is tudunk alkalmazkodni. A változásokra tekinthetünk pozitív módon is, értékelhetjük haladásként, nemcsak fájdalmas, nehéz dolognak.

dandelion.jpg

Hogyan tehetjük könnyebbé a változáshoz való viszonyt?

Írj egy listát az elmúlt időszak változásairól és mindegyikhez párosíts minimum egy pozitív dolgot, ami a változás hatására megjelent az életedben. Ugye nem is olyan szörnyű? Egy-egy új helyzet előtt érdemes ezeket  a régi tapasztalatokat felidézni, a helyzetből tanultakat alkalmazni.

Milyen kérdéseket érdemes megválaszolni, ha változtatni szeretnék bizonyos helyzeteken?

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895
Tovább

Kimerültség elleni tippek

Nyakadon a tavaszi fáradtság, munka, család, rohanó idő. Nincs már kedved, energiád semmihez?

Milyen trükkök léteznek, amivel könnyebbé lehet tenni ezt az időszakot?

1. Alvás - eléggé elcsépelt, de attól igaz. Átlagosan 7-8 óra alvás biztosítja a pihenést, de ennél kevesebbet alszik a mai ember: kb. 6-6,5 órát. Ez miatt krónikusan fáradt, csökkent az energiaszintje, dekoncentrált és ha ez még nem elég - az ilyenkor zajló hormonális folyamatok miatt - folyamatosan éhes. Ha reggel nem kitolható az ébredés ideje, érdemes este hamarabb ágyba bújni és megtalálni azt az időpontot az elalvásra, amikor pihenten ébredsz.

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895
Tovább

Láthatatlan munka

Április első keddje a láthatatlan munka napja az EU-ban.

Mit is jelent ez a kifejezés?

A láthatatlan munka az, amit akkor veszel észre, ha senki nem végzi el. Tipikusan ilyen a takarítás, mosás, főzés, kertészkedés, fűnyírás, bevásárlás, gyereknevelés, betegápolás.

 Azok az otthoni feladatok, amelyekért nem jár fizetés és gyakran társadalmi elismerés sem. Egyes megfogalmazások szerint olyan munka, amit ha nem mi végzünk el, akkor másnak fizetünk érte.

Fontos lenne:

- hogy ezeket a feladatokat elismerjék, megköszönjék az elvégzését

- a munka-magánélet egyensúlyba ez a feladatkör is beletartozik, lényeges lenne a fenntartható munkamegosztás

- a feladatok elvégzése arányosan háruljon a családtagokra

- a szakmai karrierrel egyenértékűnek tekinteni, elismerni

- nyugdíjszámításnál elismerni

Mondjuk ma egy köszönetet azoknak, akik ezeket a munkákat elvégzik! (és/vagy végezzünk el legalább egy feladatot mi is)

invisiblework_0.jpg

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Húsvétra

"Ha az ünnep elérkezik az életedben, akkor ünnepelj egészen. ... Tisztálkodjál belülről és kívülről. Felejts el mindent, ami a köznapok szertartása és feladata. Az ünnepet nemcsak a naptárban írják piros betűkkel. Nézd a régieket, milyen áhítatosan, milyen feltétlenül, milyen körülményesen, mennyi vad örömmel ünnepeltek! Az ünnep a különbözés. Az ünnep a mély és varázsos rendhagyás. Az ünnep legyen ünnepies. ...mindenek fölött legyen benne valami a régi rendtartásból, a hetedik napból, a megszakításból, a teljes kikapcsolásból, legyen benne áhítat és föltétlenség. Az ünnep az élet rangja, felsőbb értelme. Készülj föl rá testben és lélekben.
S nemcsak a naptárnak van piros betűs napja. Az élet elhoz másféle, láthatatlan ünnepeket is. Ilyenkor felejts el mindent, figyelj az ünnepre.” (Márai Sándor)

easter-egg-3257194_960_720.jpg

Kultúránkban a húsvétnak fontos egyházi hagyományai vannak, mellette pedig színes népszokások is felbukkannak. Ezt ki-ki a saját családjában még tovább színesíti a saját szokásaival, hagyományaival. A saját szokások adhatnak erőt, egy biztonságos keretet, élvezzük ezeket; de gátolhatnak is minket (mert esetleg egy örökölt hagyomány ami már nem komfortos), ilyenkor ne féljünk új szokásokat, hagyományokat teremteni.
Ebben az időszakban a várakozás az újjászületésre szimbolikusan átvihető az életünkre is. Nemcsak a természet éled újjá, de a lelkünkben is beindulhatnak új folyamatok, elhagyhatóak a régi, minket hátráltató tevékenységek, tárgyak, gondolatok. A tavaszi nagytakarítás nemcsak a környezetünket teszi rendezettebbé, ha a lelkünkben is megtörténik, kiegyensúlyozottabbá, erősebbé válhatunk.

Te mit teszel mindezért, magadért, a megújulásodért?

 

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Fáradtnak tűnsz...

... és annak is érzed magad

A fáradtság érzése nehezen definiálható, szubjektív érzés. Van időszakos és krónikus fáradtság is. Az időszakos oka lehet, hogy nem aludtad ki magad, buliztál, stb.; míg a krónikus fáradtság okait érdemes kinyomozni.

faradt.jpg

 

Nézzük mik lehetnek ezek:

 • túlzsúfolt élet (többet vállalsz, mint amennyit elbírsz)
 • alvás/pihenés helyett a koffeint választod mindig (túlzásba vitt kávé- és energiaital-fogyasztás)
 • vashiány (orvos, vérvétel, könnyen kideríthető)
 • nem diagnosztizált betegség (orvosi kivizsgálás)
 • depresszió, tartós motiválatlanság, életkedv hiánya (szakorvosi segítség)
 • helytelen táplálkozás, vitaminhiány(táplálkozási szokások megreformálása, vitaminpótlás)
 • mozgásszegény életmód
 • magányosság (emberi kapcsolatok hiánya, vagy városias elidegenedés)

Látható, hogy vannak olyan területek, ahol szakemberek bevonására van szükség, de van pár tipp ami addig is kipróbálható:

 • mozgás rendszeres beépítése, ha a friss levegőn az még jobb (boldogsághormonok termelődése beindul)
 • mindfulness, meditációs, lazító gyakorlatok beépítése a mindennapokba
 • megfelelő táplálkozás, élet-és alvásritmus kialakítása
 • találkozás másokkal, barátokkal, közösségben levés (önkéntes munka is ér )
 • hobby, kreatív tevékenység beiilesztése a napi/hetirendbe (egyrész segíti a kikapcsolódást, másrészt energiával tölt)
 • tűzoltásként 1-1 nagy sóhaj a friss levegőn, 1-1 pohár jóleső hideg víz

Neked milyen tippjeid vannak fáradtság ellen?

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Tavaszi nagytakarítás

kívül, belül

Tavasz van, talán már el is hihetjük az időjárásból. A régi szokások szerint ilyenkor van ideje a tavaszi nagytakarításnak. Vége a hidegnek, korai sötétségnek; melegszik a levegő, ébred a természet is. Bennünk is megmozdul valami, többször vágyunk ki a friss levegőre, kirándulni, esetleg kertészkedni.

A lakásunkat is ideje felfrissíteni, a télen (vagy még régebb óta) felgyűlt felesleges dolgoktól megszabadulni és  lomtalanítani. Válogassuk át a kinőtt - kihízott - ruhákat, soha nem használt eszközöket; ezzel helyet tudunk csinálni az újnak.

A takarításról se feledkezzünk meg: kitisztítani a nagyobb bútordarabokat, portalanítani, az ablaktisztítással több fényt beengedni.

Több haszna is van a dolognak: rend és tisztaság lesz, de nemcsak körölöttünk, hanem akár a gondolatainkban is, takarítás közben remekül kikapcsolhatjuk a napi zavaró gondolatokat.

haziasszony.jpg

A lakás friss tavaszillatú lesz; engem ez is feltölt és elégedetté is tesz, de már az is nagyon jó hatással lehet a lelkünkre és gondolatainkra, ha magunk körül rendet teszünk. Sőt, akár a stressz-szintünket is csökkenthetjük ezzel, de azért néha érdemes a "mentális takarítással" is foglalkozni: milyen dolgaink, gondolataink, emlékeink, érzéseink lehetnek, amelyeket érdemes akár lomtalanítani, akár letisztítani?

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895
Tovább

Nőnapra...

...szubjektív

“A nő erős, bátor, és ha felismeri a maga küldetését, mindenre képes és alkalmas.” (Szabó Magda)

A mi évezredünk: szabadság, választási jog, anyaság, munka és karrier, jogosítvány, mind elérhető nekünk is. Viszont hiányzik: a nőiség és az anyaság társadalmi megbecsülése és tisztelete, valamint a béregyenlőség.
Ma már olyan jogokkal rendelkezünk nőként, amelyekről 100-200 évvel ezelőtt nem is álmodhattunk. Dolgozhatunk, tanulhatunk, politizálhatunk. Szabadok, önállóak és önmagunk lehetünk, de azért azt tegyük hozzá, hogy nem feltétlenül az élet minden területén. Ráadásul mi nők még esetlenül is élünk a lehetőségeinkkel, mélyen élnek bennünk az ősi tiltások, viselkedési formák.
Hol vannak még feladatok? Még kevés helyen bánnak megfelelően a szülő nővel. Még nincs a nők számára béregyenlőség. Még mindig kevés a női politikus – holott a Föld népességének fele nő. Még mindig nem dicsőség nőnek születni. Még mindig nem vagyunk érdemeink szerint megbecsülve. Még mindig nem működik a nők között szolidaritás.
Hibáinkból tanulni, alaptalan bűntudatunktól szabadulni kell, összetartóbbnak kell lennünk – és a miénktől eltérő szellemben, de teljes felelősséggel kell nevelni lányainkat, hogy nekik még jobb legyen.

Te miért szereted, hogy nőnek születtél?

_mg_0551.jpg

A képet készítette rólam: http://vidagergely.hu/

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895