önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok

Életterv

Sikeres újévi fogadalom?

2019. január 01. - Gurin Eszter

Minden évben újabb és újabb fogadalmakat teszel? Minden évben elhalasztod, abbahagyod a megvalósítását? Ne érezd rosszul magad, nem vagy egyedül.

tabla_sticky_2019.png

Gondolkodjunk: idén hogyan érhetnéd el a célodat?

Fogalmazz pozitívan (meg tudom csinálni) és legyen a célod minél konkrétabb (pl. több fizetést szeretnék helyett, több túlórám lesz idén és ettől nő a fizetésem).

Apróbb lépésekben gondolkodj, melyek segítenek a célodhoz eljutni, ne legyen túl távoli amit elérni szeretnél (pl. fogyok harminc kilót ebben az évben helyett, heti fél kg fogyást szeretnék).

Legyenek olyan mérföldkövek - kisebb-nagyobb sikerek - amikor megjutalmazod magad az eddig elért teljesítményedért (pl. nyelvtanulásnál, ha elértél egy tankönyv végére, vagy tudsz már levelet írni, akkor a jutalom: megnézel egy idegennyelvű filmet, megkóstolod az ország tipikus süteményét, vagy elutazol oda pár napra).

Nem hallgatsz a "károgókra", akik szerint úgysem tudod megcsinálni, helyette inkább olyanokkal veszed körül magad akik támogatnak az utadon.

Végül, de nem utolsósorban fontos, hogy a visszaesés nem a teljes kudarcot jelenti. Bocsásd meg magadnak és térj vissza az utadra, vagy módosítsd úgy, hogy a célod felé haladj, de talán más úton. Ne légy türelmetlen, adj időt magadnak.

Te teszel újévi fogadalmat?

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Boldog új évet!

Az idei év eseményeiből készítettem egy kis kedvcsinálót, ezzel szeretnék minden olvasómnak, ügyfelemnek boldog új évet kívánni!

collage1.png

Havi egyszer különféle témákban beszélgetős, művészetterápiás klubon találkozunk.

collage2.png

Stressz- és konfliktuskezelési tréningek, önismereti kincskereső séta Esztergomban.

collage3.png

Előadások, esküvőkiállítás, művészetterápiás foglalkozások.

collage4.png

Képzések, jótékonysági rendezvény, Életünk a vásznon - mozis klub.

hirmondo_cikk.jpg

Karácsonyi cikk a helyi újságban.

Boldog új esztendőt, találkozzunk jövőre is!

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Művészetterápiás önismereti csoport anyáknak

Csatlakozz a januárban induló csoporthoz, ha ismerősek az érzések, kérdések:
- Anyaként úgy érzed, hogy gyakran 100 kéz sem lenne elég a napi teendőkhöz?
- Jó lenne, ha egy nap 48 órából állna?
- Nincs egy szusszanásnyi időd?
- Elmarad a sikerélmény?
- Folyamatosan fáradt vagy?
- Egyedül érzed magad a mindennapokban?
- Nem találod magad a családi nyüzsgésben?
- Jó lenne magadra csukni egy ajtót legalább 10 percre és fellélegezni?
- Soha nem érsz a teendők végére?
- Feszültnek érzed magad?

book-863418_1280.jpg

A csoportban eszközöket adok, hogy az érzelmeidet kifejezd, kikapcsolódhass - a csoportban hasonló élethelyzetben lévő anyákkal találkozhatsz. Alkotunk is majd és segítségül hívjuk a zenét, filmeket és az irodalmat is. Ez a folyamat oldja a feszültséget, kikapcsolódási lehetőség és énidőt biztosít neked.

A részvételhez semmilyen művészeti előképzettség nem szükséges, az ár tartalmazza a találkozókon felhasznált anyagokat. A csoport 8 alkalommal - kéthetente - találkozik, csak a teljes csoportra lehet jelentkezni. A csoport létszáma: 4-6 fő
A részvétel jelentkezéshez kötött. (eszter@eletterv.hu)

Helyszín: Esztergom
Első találkozás: 2019. január 10. 17:00-19:30
Ár: 3000 Ft/alkalom, összesen: 24000 Ft (2 részletben fizethető)

Gurin Eszter
művészetterapeuta, coach
06/203430895
Bővebben rólam: https://www.eletterv.hu/

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Felelősségteljes adományozásról

Advent idején, karácsonyi készülődésként nagyon sokan készítenek ajándékcsomagot, jelentkeznek különböző adomány-akciókra.

Adni jó, segíteni öröm, de van néhány szempont amire nem árt odafigyelni egy-egy csomag összekészítésénél. (akkor is amikor nem karácsonyra készül a csomag, hanem egy-egy bajbajutott családnak)

Legfontosabb az, hogy az adományozás nem azt jelenti, hogy lomtalanítok otthon és ami felesleges, azt teszem a csomagba. Mélyszegénységben élő családnak nem igazi segítség a kinőtt kosztüm, estélyi ruha. Ugyanígy nem méltó a lyukas, szakadt, foltos ruha továbbadása. Ha ruha, akkor legyen jó állapotú, olyan, amit te is felvennél. (cipőnél ugyanez, ne ajándékozz szétjárt, szakadt cipőt)

gift-444520_1280.jpg

Mi az amit érdemes adni?

- tartós élelmiszerek, konzervek (nem lejárt szavatossággal)

- édesség: keksz, lekvár, csokoládé, rágó

- alapvető tisztálkodási és takarító felszerelések: fogkefe, fogkrém, szappan, Wc-papír, mosószer, mosogatószer

- babafelszerelések: pelenka, cumisüveg, tápszer, bébiétel, popsikenőcs

- játékok (plüssök mértékkel): kisautók, bébijátékok, babák, rajzeszköz, gyurma, építőjáték, puzzle - nem törött, nem hiányos

- iskolai felszereléshez: ceruzák, festék, papír, füzetek, tollak, iskolatáska, tolltartó

- ruhák: sapka, sál, kesztyű, (vastag) zokni, harisnya

- kedves apróságok: hajcsat, hajgumi, karkötő, matricák, vitamin, gyümölcs, gyerekeknél éppen menő fellángolás (mint pl. a fidget spinner volt)

Ezen kívül a pénzadomány is működik, amikor egy adott szervezet pontosan azt vásárolja meg az átutalt összegből, amire a  támogatottjainak szüksége van. (pl. tűzifa, gyógyszer)

 

 

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

4 fülről

hogyan értjük meg vagy félre egymást

Morbidnak tűnik a 4 fül, de Friedemann Schulz von Thun kommunikációs-modellje bemutatja ezt a működési módot, a cikk végére ki-ki magára ismerhet.

Mindennapi kommunikációs helyzetben is gyakran előfordul, hogy a másik fél nem azt érti az üzenetből, amit közölni szerettem volna. Vajon mitől függ, hogy a másik ember mit ért a mondanivalómból? Vagy én mit hallok ki egy üzenetből?

Kommunikáció közben, nem csak egy információt adunk át, hanem négy különböző területen szólítjuk meg beszélgetőpartnerünket.

4_ohren.jpg

http://wiki.ifs-tud.de

 

Mi ez a négy terület?

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895
Tovább

Elengedés

Elengedés, gyász, emlékezés... ma aktuális téma, de nemcsak egy napja van az évben, ha van már elhunyt szerettünk. Sőt nemcsak a halottaikra emlékezhetünk, hanem gyászolhatjuk egy-egy tönkrement kapcsolatunkat, volt munkahelyünket, gyermekkori lakóhelyünket, stb.

tree-1031814_1280.jpg

Az elengedésben támogat:

- a megemlékezés: évfordulók számontartása

- az emlékezés: engedjük meg magunkat a kellemes és a szomorú emlékeket is, ne toljuk el magunktól, hogy nincs erre most idő, éljük meg az érzelmeinket

- rítusok: halálesetnél ilyen a temetés, de egy szakítás után is segít, a régi tárgyak összecsomagolása, eltávolítása a házból, búcsúüzenet írása (elküldeni sem kell, széttéphető)

Hagyjunk magunknak időt, ne engedjük, hogy sürgessenek. Merjünk a témáról, az érzéseinkről beszélni.

A témához kapcsolódóan jó szívvel ajánlom Frederik Backman: A hazavezető út minden reggel egyre hosszabb (nagyon rövid) kötetét.

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Szubjektív filmajánló

és a kérdéseim

Szeretek filmeket nézni, sokat nézek, sokféle műfajban. Hol kikapcsolódás, hol inspiráció, hol fontos lélektani, önismereti gondolatok. Ez utóbbi kategóriából mutatok pár kedvencet.

1. Captain Fantastic
Ebben a történetben a 6 gyermekét - a vadonban - egyedül nevelő apa a szuperhős (nem Marvel-figura).
Nagyon fontos kérdéseket feszeget (kellő humorral és bájjal, de elgondolkodtatóan): Mennyire tolerálja a társadalom a másságot? Hogyan lehet beilleszkedni a társadalomba, ha másfajta értékeket képviselsz? Mi az amit egy szülő nevelés címén megtehet a gyermekeivel? Mi a jó és a rossz? Mi a tudás?
A filmben az utazás nemcsak A pontból a B-be érkezés, hanem egy felnövéstörténet, belső utazás leképezése is.

captain-fantastic.jpeg

2. Coco

Mese gyerekeknek és felnőtteknek: (tabudöntögető módon) a halálról, a zene gyógyító képességéről, a család megtartó erejéről (és a családi tabuk romboló hatásáról), önmegvalósításról, az egyensúly megtalálásáról. Bájos szereplők, színes mexikói környezet és a kultúra is megjelenik a történetben.
Ilyen kérdések jutottak eszembe közben: Mit kezdünk a családi titkokkal? Mit tudunk a gyökereinkről? Felvállalhatjuk-e az igényeinket a család előtt? Milyen családi értékeink vannak? Ki/mi tartja össze a családunkat? Hogyan emlékszünk a már nem köztünk lévő szeretteinkre? Ránk hogyan emlékeznek majd?

coco.jpg

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895
Tovább

Sokáig szeretnél kapcsolatban élni?

tippek a mindennapi örömökért

Manapság a házasságok több mint fele válással végződik és ebben a statisztikában az együttélő párok statisztikája nem is jelenik meg. Mit lehet azért tenni, hogy a te kapcsolatod ne így végződjön, hanem ahogy eltervezted holtomiglan-holtodiglan tartson és jól is érezzétek magatokat egymással?

A titok a napi dolgokban rejlik, tegyetek magatokért és a másikért, meg a kapcsolatotokért minden nap. Gondold át: az autót is szervizelteted, ápolod hogy sokáig működjön; a  házadat takarítod, festeted, szigetelteted stb., miért pont a kapcsolatoddal ne foglalkoznál?

couple-1209790_1280.jpg

Engedd el a fantáziád nyugodtan és próbáld ki az ötleteidet, ha pedig kifogytál, íme pár tanács:

1. Beszélgessetek! Mindennap. Figyeljetek oda közben egymásra, érdeklődjetek, legyetek kíváncsiak. Fontosak a napi történések is, de érdemes tervezgetni, álmodozni, felidézni a múltbeli kedves pillanatokat is, nemcsak a bevásárlólistát egyeztetni.

2. Fejezzétek ki egymás felé a szereteteteket! Ehhez nem árt, ha ismeritek egymás szeretetnyelvét. Ezen kívül amikor találkoztok, legyen puszi, ölelés, mondjátok a másiknak, hogy szeretitek. Az intimitás is része egy párkapcsolatnak, ne hagyjátok eltűnni a vágyat.

3. Legyen saját és közös időtöltésetek is. Fontos egy kapcsolatban is az énidő, az egyéni szabadság, amikor mindenki olyat csinál, amit ő szeret (utána milyen jó elmesélni a párunknak az élményt - lásd 1. pont), de legyen mi-időtök is, amikor az átélt élmény is közös.

4. Tiszteljétek, becsüljétek egymást. Ismerjétek és fogadjátok el egymás értékrendjét, ne akarjátok a másikat megváltoztatni. Érdemes felidézni, hogy amikor megszerettétek egymást, ezek a tulajdonságok már akkor is ott voltak és akkor nagyon vonzónak tűntek.

5. Támogassátok egymást a nehezebb helyzetekben, életszakaszokban.  Sokkal könnyebb átvészelni párban, mint egyedül és a későbbiekben lehet egy-egy nehézség leküzdésekor szerzett tapasztalatokra erőforrásként tekinteni. Egy nehézségben ne szabadulni akarjatok egymástól, próbáljátok a kapcsolatot helyreállítani (és akár szakember segítségét kérni).

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Ki a mediátor?

... és mit csinál?

Mit csinál a közvetítő? - Ő készíti a hidakat azok között az emberek között, akik harcolnak és küzdenek egymással.

bridge-53769_960_720.jpg

Röviden akár ezzel a mondattal meg is válaszoltam a címben feltett kérdést, de azért bemutatom részletesebben is a mediátori tevékenységet.

A mediátor, mediálni szavak alapja a mediare szó, melynek jelentései: középen állni, közvetíteni, egyeztetni, közbenjárni, békéltetni.

A mediátor a közvetítő a vitában álló felek között, mindkét fél érdekeit figyelembevéve, de középen álló félként segíti a különböző igények közelítését, egyezteti az érdekeiket egy olyan folyamatban, ahol a békés kommunikáció feltételei adottak. A folyamat célja olyan alternatív megoldási lehetőség(ek) találása a konfliktus rendezéséhez, amely mindkét félnek megfelel. A mediátort titoktartási kötelezettség köti.

Nem mediátor a bíró - soha nem feladat mediátorként eldönteni, hogy kinek van igaza, ki a hibás. A cél a megoldáskeresés.

Nem mediátor az ügyvéd - a mediátor nem egy ügyfél érdekeit képviseli, nem egy ügyfélnek akarja a legjobbat. A mediációs folyamatban a konfliktusban álló felek, maguk hoznak döntést, önként vállalják, hogy mit tesznek a megoldásért.

Legfontosabb területek egy vitában, ahol segít a mediáció:

 - indulatok kordában tartásában

- problémák megfogalmazásában, egyéni érdekek tisztázásában

 - kulturált, emberhez méltó viselkedés megőrzésében

 - win-win helyzet elősegítésében (mindkét fél számára kielégítő a megoldás)

Mediáció alkalmazási területei:

Szinte minden vitás helyzet megoldásában segíthet.

 - válási, gyermekelhelyezési mediáció

 - párkapcsolati mediáció

- iskolai mediáció

 - családi mediáció

- munkaügyi mediáció

- gazdasági mediáció

 - egészségügyi mediáció

 - büntetőjogi mediáció

 

 

 

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

Stressz és boldogság?

Igen, lehet az ember boldog akkor is, ha stressz van az életében és a stresszmentes élet magában nem garancia a boldogságra.

Friss kutatások bizonyítják, hogy a stresszre tekinthetünk erőforrásként - így a jótékony hatásait is élvezhetjük, míg ha rettegünk tőle - akkor valóban ártalmas az egészségre.

Erről  beszél TED-videójában Kelly McGonigal egészségpszichológus és boldogságkutató, a magyarul is megjelent A stressz napos oldala című könyv szerzője.

 

Hogyan barátkozzunk meg a stresszel?

Első lépés annak a gondolatnak az átkeretezése, hogy a stressz káros. Tekintsünk úgy a stresszre, hogy a szapora pulzus, a lábremegés a szervezetünk támogató reakciója, hogy az adott helyzetben képesek legyünk - sikerrel - helytállni. Próbáljuk ki vizsgahelyzetben, feleléskor, állásinterjún, prezentáción. Bátorítsuk a környezetünket is a szemléletváltásra.

Nézzünk egy konkrét gyakorlatot is:

Gondolj egy olyan stresszes helyzetre, amikor sikerrel megküzdöttél. Írd le a tapasztalatodat, az érzéseket és hogy milyen képességeidet használtad. Mit tanultál ebben a helyzetben magadról, az érzéseidről, gondolataidról? Majd gondold tovább az aktuális stresszhelyzetedben hogy lesz ez a tudás, ismeret a segítségedre?

 

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895