önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok

Életterv

Szubjektív filmajánló

és a kérdéseim

2018. október 27. - Gurin Eszter

Szeretek filmeket nézni, sokat nézek, sokféle műfajban. Hol kikapcsolódás, hol inspiráció, hol fontos lélektani, önismereti gondolatok. Ez utóbbi kategóriából mutatok pár kedvencet.

1. Captain Fantastic
Ebben a történetben a 6 gyermekét - a vadonban - egyedül nevelő apa a szuperhős (nem Marvel-figura).
Nagyon fontos kérdéseket feszeget (kellő humorral és bájjal, de elgondolkodtatóan): Mennyire tolerálja a társadalom a másságot? Hogyan lehet beilleszkedni a társadalomba, ha másfajta értékeket képviselsz? Mi az amit egy szülő nevelés címén megtehet a gyermekeivel? Mi a jó és a rossz? Mi a tudás?
A filmben az utazás nemcsak A pontból a B-be érkezés, hanem egy felnövéstörténet, belső utazás leképezése is.

captain-fantastic.jpeg

2. Coco

Mese gyerekeknek és felnőtteknek: (tabudöntögető módon) a halálról, a zene gyógyító képességéről, a család megtartó erejéről (és a családi tabuk romboló hatásáról), önmegvalósításról, az egyensúly megtalálásáról. Bájos szereplők, színes mexikói környezet és a kultúra is megjelenik a történetben.
Ilyen kérdések jutottak eszembe közben: Mit kezdünk a családi titkokkal? Mit tudunk a gyökereinkről? Felvállalhatjuk-e az igényeinket a család előtt? Milyen családi értékeink vannak? Ki/mi tartja össze a családunkat? Hogyan emlékszünk a már nem köztünk lévő szeretteinkre? Ránk hogyan emlékeznek majd?

coco.jpg

3. A hihetetlen család 2.

Egy újabb animációs film, gondolataiban pedig a Captain Fantastic világa köszön vissza. (kicsit más módon, de mégis) Vajon ki a nagyobb szuperhős? Aki egyedül a városon végigrobogva megállít egy eltérített vonatot, vagy az aki 3 különböző korú gyerek mellett végzi a napi rutint?
Milyen érzés a gyerekek mellől anyaként visszatérni a munka világába, sőt családfenntartóvá válni? Hogyan zárkózik fel az apa az otthoni feladatok ellátásához? (elárulom remekül)
Ismerjük-e a gyerekeink képességeit, személyiségét és hagyjuk-e őket kibontakozni (akkor is ha nagyon mások, mint a többség)?

hihetetlen.jpg

4. A történet (The Tale)

Kilóg az eddigi gondolatmenetből: sokkoló és könyörtelen.

Személyes élményeken alapul, olyanokon amelyeknek soha nem szabadna megtörténnie és mégis megtörténnek. „Szeretném úgy kezdeni a történetet, hogy valami nagyon szépet mesélek.” - többször elhangzik ez a mondat a filmben, de a kikerekedő történet nagyon nem szép. Kényelmetlen nézni, de magával ránt. Az agyunk milyen szinten képes egy történetet elnyomni, átszínezni, hogy élni tudjunk a sérüléseinkkel, de közben láttatva azt, hogy mégis sérültünk? Hogyan lehet szembenézni a régmúlttal? Hogyan lehet feldolgozni? Képes-e az ember az öngyógyításra?

the-tale-lead-990x556.jpeg

5. Teljesen idegenek

Felnőttekről felnőtteknek, szívből ajánlom. A tartalmát mindenhol megtaláljátok, inkább a gondolataimat osztom meg. Olyan emberek a főszereplők, mint bárki más: előítéletesek, viccesek, érzékenyek, titkaik vannak. A film egyszerre vígjáték és dráma, olyan témákkal, mint: gyerekvállalás, gyereknevelés, gyerek-szülő kapcsolat, barátságok, házastársi hűség, nemi identitás. A filmet végigkísérő holdfogyatkozás, tökéletes metafora az emberi személyiségre. Van egy oldalunk, amit mindenki láthat - ez általában a szerethető, jó benyomást keltő - mint a hold fényes oldala. Ahogy egyre nagyobb a sötét rész a holdon, úgy fedezhetünk fel egyre több mélységet a szereplők jellemében - eltitkolt dolgok, belső fájdalmak, olyan tulajdonságok amiket nem vállalunk mások előtt. Milyen az élet, ha felvállaljuk ezt az oldalunkat is?

perfettisc.jpg

 

Jó szórakozást és gondolkodást kívánok!

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

A bejegyzés trackback címe:

https://eletterv.blog.hu/api/trackback/id/tr8914325693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása