önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok

Életterv

Filmekről...

...szubjektíven

2019. szeptember 12. - Gurin Eszter

Három mostanában látott filmet ajánlok, mindegyik több éves darab, de most keveredtek a szemem elé.  Hivatalos tartalmat nem írok le, csak a gondolataimat, kérdéseimet, érzéseimet, amelyek ezek a filmek elindítottak.

1. Szeress, ha mersz (Jeux d'enfants, 2003)

szeress-ha-mersz--13254.jpg

Barátság? Szerelem? Játszma? Őrült játék? A két főszereplő 8 éves korában ismeri meg egymást és kezd bele a "Mered vagy nem? " játékba. Egyszerű csínyekkel kezdődik, majd ezek egyre durvábbak lesznek. Sophie és Julien játékában eltűnnek a szabályok, nincsenek erkölcsi akadályok és tabuk sem. Akár egymáson és egymás érzelmein is átgázolnak. A tét pedig? Az örök szerelem? Felvállalják? Társfüggőség? Játszmázás? Egyenrangú felek? Ki irányít?

Csupa izgalmas kérdés és nem biztos, hogy mindenre választ tudok adni. A végéért külön jár egy plusz pont.

2. Circle (2015)

A film egy színhelyen játszódik, a szereplők egyre kevesebben vannak, a feszültség pedig egyre fokozódik. Figyelmünk nem lankadhat és közben komoly dilemmáink támadnak. "Ne ítélj, hogy ne ítéltess" az alapgondolat, de olyan társadalmi és morális kérdések merülnek fel a film nézése közben, hogy: Kinek ér többet/kevesebbet az élete? A gyerek, a várandós nő vagy az idős ember maradjon életben? A homoszexuális vagy a heteroszexuális? Fehér ember vagy színes bőrű ember?

circle.jpg

Egy érzelmileg megfeszített helyzetben, hogyan viselkedik egy embercsoport? Mennyire működik a csordaszellem? Kik lesznek irányítók? Milyen dinamika van a csoport tagjai között? Képesek-e együttműködésre?

A legnagyobb kérdés, vajon én hogyan viselkednék egy ilyen feszített helyzetben? Én is félredobnám az erkölcsi aggályaimat?

3. Hotel (Hotell, 2013)

hotell.jpg

Csoportterápia kicsit más módon.  Emberek hogyan képesek egymáson segíteni, egymást gyógyítani? (terápiás nyelven önsegítő csoporttá alakulnak) Milyen gyógyító ereje van a csoportlétnek, az elfogadásnak? Annak, hogy nincs minősítés, ítélkezés? Képesek vagyunk-e egymást elfogadni a pőre valónkban? Hol van a környezetünkben olyan hely, közösség, ahol ennyire megnyílhatunk? Felismerjük-e, hogy mi a valós igény, ez kérhető-e a környezettől? Mi az én igényem, mi a te igényed?

Remélem felkeltettem az érdeklődéseteket, jó filmnézést!

Gurin Eszter
life coach
önismeret, egyensúly, változás, párkapcsolat, anyaság, kamaszok
www.eletterv.hu
+36 20 343 0895

A bejegyzés trackback címe:

https://eletterv.blog.hu/api/trackback/id/tr6415066698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása